Training cybercrime geeft ondernemers nieuwe inzichten

Cybercrime is een toenemend probleem. Maar gelukkig zijn er ook veel mogelijkheden om je hier tegen te wapenen. Collectief Roosendaal organiseerde op maandag 10 februari, in samenwerking met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), een cybercrime training ‘Digitaal Veilig’. Een training waarin ondernemers en medewerkers praktisch handvaten kregen om het risico op cybercrime te verkleinen.

Ervaringen van Xander Koppelmans

Het programma van de avond startte met een verhaal uit de praktijk van ondernemer Xander Koppelmans. Hij bouwde 25 jaar aan zijn succesvolle communicatiebureau. Het bedrijf was goed geautomatiseerd en beveiligd tegen cybercrime. Althans, dat dacht hij totdat zijn servers in 2015 werden gehackt. Koppelmans spreekt over het dramatische keerpunt in zijn leven. ,,Binnen twee jaar ging ik van zorgeloos naar technisch dakloos.” De impact van dit verhaal was groot. Het riep vragen op, wat kan ik als ondernemer doen om niet in een soortgelijke situatie te komen. Deze vragen werden beantwoord in de training Cybercrime.

Praktische preventietips

De meest voorkomende vormen van cybercrime zijn ransomware, phishing, identiteitsfraude en oplichting. De schade bij een cyberincident kan groot zijn. Denk alleen al aan de kosten voor herstel of vervanging van uw website, programma’s of data, maar ook omzetverlies en reputatie-schade. Deze training gaf de deelnemers inzicht in de problemen en de achtergrond daarvan. Daarnaast werden veel praktische preventietips gegeven. Daarbij ging het niet per se over ingewikkelde technische oplossingen, maar vooral over eenvoudig te nemen maatregelen en je eigen gedrag om de digitale veiligheid te verbeteren.

Met een 8,7 werd deze training enorm gewaardeerd door de deelnemende ondernemers en medewerkers. Voor velen is er werk aan de winkel om zaken anders in te richten om daarmee beter beschermd tegen cybercrime.

Download publicatie BN De Stem

Download boekje 'Laat je niet hack maken'

Overig nieuws

Ander interessant nieuws